L'àbsida de Sant Salvador de Polinyà (Català)

Enguany farem una descripció de les pintures murals del segle XII que hi havia en l’absis de l’església parroquial de Sant Salvador de Polinyà. Són pinturas que avui es conserven al Museu de la Diòcesi de Barcelona - Pia Almoina.

Tuesday, December 27, 2005

La festa de Nadal i els Pessebres
.
- 2003 -
.
Ignasi Carbonell
.
Parròquia
.
Sant Salvador de Polinyà
.

.


L‘àbsida de Sant Salvador de Polinyà
Aquesta església parroquial, és situada entre Sabadell i Granollers, no gaire lluny de la ciutat de Barcelona. En l’absis de la nau central hi havia pintures murals romàniques força deteriorades amb escenes del misteri de la Nativitat de Jesús, que daten de l’any 1122. Aquests frescos, foren extrets i traslladats per a la seva conservació al Museu Diocesà de Barcelona.


L'àbside central
.

Recentment s’han descobert noves pintures murals de fora de l’absis de la mateixa època. Són representacions de l’Apocalipsi i escenes de la Passió. Per poder descriure la situació de cada escena de les pintures, cal dividir l’absis en tres zones; zona alta, central i inferior. La zona alta anomenada volta celestial o mitja cúpula. La zona central pot tenir més d’un nivell, el més alt fóra sempre el nivell dels profetes, reis i apòstols o sants; el segon fóra per el nivell de símbols o sants. Al nivell inferior hi ha la zona on se sol trobar la imitació d’unes cortines. Sovint, s’hi pot veure un personatge entremig, que sol ser el donant de la pintura. No és, però, el cas de Polinyà.

.
La fugida a Egipte
.


L’exhibició de aquests frescos en el Museu Diocesà de Barcelona permet al públic en general de poder gaudir més des detalls, per tal d’admirar el treball realitzat per l’artista, fa ja gairebé nou segles.

Fent una primera lectura de la pintura mural, en la volta celestial o mitja cúpula s’aprecia la Mare de Déu entronitzant el seu fill assegut a la falda. No s’observa la típica mendorla, que la sol envoltar, dels colors de l’arc de Sant Martí com la de Santa Maria de Taüll (Lleida) o com el frontal de l’església parroquial d’Espinelves (Barcelona) i altres esglésies.

Posted by Picasa

0 Comments:

Post a Comment

<< Home