L'àbsida de Sant Salvador de Polinyà (Català)

Enguany farem una descripció de les pintures murals del segle XII que hi havia en l’absis de l’església parroquial de Sant Salvador de Polinyà. Són pinturas que avui es conserven al Museu de la Diòcesi de Barcelona - Pia Almoina.

Tuesday, December 27, 2005

El Naixement en la Santa Cove de Betlem



La tercera escena és la més completa, es la Nativitat de Jesús i representa dues escenes en un sol quadre. En la part alta, en el fons de la cova de Betlem, s’hi veu un pessebre amb el Nen Jesús. Sembla que Jesús tingui el cap damunt d’un coixí, es confon amb un bou molt mal dibuixat o conservat defectuosament. Maria és estirada en un llit de llarges potes i al capdamunt té un original coixí. Als peus de Jesús, hi ha el cap d’un ase i al seu davant mig amagat Sant Josep que torna amb dues col·laboradores per ajudar Maria.

El primer bany de Jesús

.

Josep quan veié que Maria anava de part, marxà a la ciutat de Betlem a la recerca d’una comadrona. Quan Josep arribà amb les col·laboradores, Salomé i Zelomi a l’estable, Maria estava admirant el seu fill acabat de néixer. Aleshores les dues dones s’afanyaren a banyar Jesús. Josep i Maria admiraven com feien net el fill. El rentaren en un cossi de fusta amb aigua fins a la cintura. És una escena de les més entranyables descrites en els escrits apòcrifs. A més, és un quadre que ens ha de sorprendre, ja que té una doble representació de Jesús en un sol entorn. Jesús està descansant en el pessebre i també el banyen. Les dues escenes queden ben definides dins l’espai de l’estable.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home