L'àbsida de Sant Salvador de Polinyà (Català)

Enguany farem una descripció de les pintures murals del segle XII que hi havia en l’absis de l’església parroquial de Sant Salvador de Polinyà. Són pinturas que avui es conserven al Museu de la Diòcesi de Barcelona - Pia Almoina.

Tuesday, December 27, 2005

En la zona central hi ha quatre escenes del misterí del Nadal
.
Dins de la zona central sols hi ha un nivell de representació; són quatre escenes del misteri de la Nativitat de Jesús. Cadascuna és separada de la següent per una finestra. El primer quadre correspon a l’Anunciació de Maria. El segon és la Visitació de Maria a la seva cosina Elisabet. La tercera escena és el Pessebre. El quart i l’últim és l’Anunciata als Pastors de Betlem.

Si es fa una segona lectura de forma més pausada de les pintures murals, se’n poden observar noves definicions. En la volta celestial s’aprecia que la Mare de Déu reposa entronitzant el seu fill al poble entre dues palmeres amb els seus fruits que li fan de mendorla. El costat dret la pintura ha desaparegut. A l’esquerra s’hi aprecien dos peus d’home. Es desconeix la veritable identitat del personatge. Podria ser Sant Josep? Si així fos, fóra l’escena d’un descans, ja que transcorre durant el llarg camí de Palestina a Egipte (la fugida a Egipte). En els evangelis apòcrifs, que fan referència de la fugida a Egipte es llegeix; que les palmeres s’inclinaren durant al pas de la Sagrada Família, oferint-los els fruits. Els dàtils dolços i nutritius, i els cocos amb el seu conegut suc refrescant. Ara ja es pot comprendre millor aquesta volta celestial o mitja cúpula.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home